O reţetă mega-sănătoasă, foarte simplă şi rapidă, perfectă pentru o iarnă ca asta… Nişte paste foarte aromate şi uşoare; un pesto mai românesc ce-i drept, căci am înlocuit seminţele de pin cu nişte sâmburi de nucă, busuiocul verde cu unul uscat, parmezanul cu grana padano „de comerţ”, gata răzuit (chiar dacă nu sunt de acord cu acesta, e mai lesne!)… Am folosit un blender pentru sosul pesto, dar dacă nu aveţi unul folosiţi o râşniţă sau un mojar, oricum reţeta va fi gata foarte repede.
Am pus la fiert apa pentru paste. Între timp, am măcinat în blender sâmburii de la 5 nuci
Am adăugat un căţel de usturoi, am blenduit…
Câteva frunze de busuioc uscat (dar dacă aveţi verde e şi mai bine), am blenduit…
Sare, piper proaspăt măcinat, am blenduit…
Ulei extravirgin de măsline cât să formeze un sos şi-am mai blenduit…
2 linguri de parmezan (sau grana padano) şi-am blenduit bine compoziţia
Am pus pastele la fiert. Am încins uşor o tigaie (eu am folosit wok-ul), 2 linguri de ulei de măsline şi-am adăugat spanacul spălat şi rupte frunzele în două, cele mari, cele mici le-am lăsat întregi
Sare, piper, zeama de la o jumătate de lămâie şi-am lăsat spanacul pe foc destul de mare până s-a înmuiat
Am adăugat 3 linguri de smântână degresată şi-am lăsat compoziţia să mai dea un clocot pe foc mic
Am scurs pastele, păstrând puţin din apa în care au fiert (am mai explicat, e foarte importantă ca să-ţi iasă un sos cremos şi să nu se lipească între ele) şi le-am turnat peste spanac. Am amestecat.
Am turnat şi sosul pesto peste, le-am amestecat şi gata bâlciu! Voila, nişte paste extraordinare…
Să fiţi sănătoşi!