Cred că aş putea să scriu vreo 10 pagini despre mâncarea asta… O să spun doar atât: e absolut delicioasă, foarte rapidă, foarte simplu de făcut. După ce m-am învârtit vreo oră prin noul CORA căutând inspiraţie, am zis c-o dau pe „chinese food”. Am ales carnea de porc deşi merge foarte bine şi cu pui, vită sau miel. A ieşit foarte aromată, puţin iute şi a mers de minune cu un Heineken rece… Chiar dacă nu sunt un expert în bucătăria asiatică am reuşit să fac ceva extraordinar. Costul tuturor ingredientelor (şi au fost multe) s-a ridicat undeva la 20-25 lei şi-au rezultat 3 porţii zdravene. Ca să vă fie mai uşor o să vi le înşir:
- 300g cotlet de porc
- jumătate de ardei gras
- 200g ciuperci Champignon
- jumătate de morcov
- jumătate de rădăcină de ghimbir
- Puţin praz (sau ceapă verde)
- 5 roşii cherry
- jumătate de lămâie
- 5-6 linguri de sos de soia
- Sare, piper, chimen măcinat şi coriandru boabe măcinat
- 300g de orez
- Un ou
- legătură de pătrunjel
- Ulei pentru prăjit
Am pus orezul la fiert în apă cu sare…
Am tăiat cotletul felii ca pentru şniţel
Şi-apoi firicele
Ardeiul gras tăiat fâşii, mai subţiri (eu am folosit şi ardei galben şi ardei roşu, dar doar pentru „look”)
Ciupercile tăiate în patru
Morcovul, la fel ca ardeiul, fâşii…
Ghimbirul tocat, dar nu foarte mărunt
Prazul, tăiat rondele
Şi-acum începe partea unde trebuie să fi concentrat pentru că totul va decurge foarte rapid. Pui pe foc o tigaie wok la încins (dacă ai, dacă nu e bună şi una simplă, antiaderentă). Când s-a încins bine, reglezi flacăra păstrând-o destul de mare şi începi: torni 4 linguri de ulei şi instantaneu adaugi carnea. Amesteci regulat ca să se prăjească uniform
După ce a prins puţină culoare, adaugi ardeiul şi morcovii
Amesteci şi adaugi ghimbirul
După vreun minut, ciupercile,
Piperul, chimenul şi coriandrul
Zeama de la o jumătate de mămâie
Sosul de soia şi amesteci
Mai un minut şi adaugi roşiile cherry tăiate în patru
Le laşi până se înmoaie, adaugi prazul, amesteci şi stingi focul. Ideea e că nu trebuie să le găteşti până scoţi viaţa din ele cu totul, trebuie să rămână puţin mai „crunchy”.
Le scoţi într-un bol şi, fără să mai cureţi tigaia, o pui înapoi pe foc, adaugi 2 linguri de ulei, un ou şi sos de soia
Amesteci bine
Înainte ca oul să fie facut, torni în tigaie orezul strecurat şi clătit bine sub jet de apă rece. Amesteci bine.
Îl laşi 2 minute şi presari deasupra patrunjel verde tocat. Amesteci şi stingi focul.
Aşezi pe farfurie orezul şi carnea cu legumele deasupra. Mai presari puţin pătrunjel verde…
Să fiţi sănătoşi!