Sunt ce mananc

risotto cu ciuperci si pangrattato

…cu alte cuvinte, orez in stil italian cu ciuperci şi pesmet prăjit…(dar parca sună mai bine mai italieneşte!) Chiar dacă nu am respectat cu stricteţe regulile risotto-ului a ieşit foarte bun. Ar fi trebuit să folosesc orez cu bob rotund, un pahar de vin alb sec sau demisec care ar fi făcut o diferenţă semnificativă, dar nu am avut. Şi, oricum, important e să scoţi maximul din orice ingredient pe care îl ai prin casă. Asta înseamnă să găteşti cu adevărat; să fi creativ şi îndrăzneţ şi să nu te împotmoleşti dacă îţi lipseşte ceva, improvizează. În fine, îl poţi servi şi ca şi garnitură, eu l-am preferat tot timpul ca şi fel principal. E mai uşor aşa şi îi scoate mai bine calităţile în evidenţă. Vi-l recomand cu plăcere…

orez risotto cu ciuperci

Am tocat mărunt o jumătate de ceapă,

risotto cu ciuperci ceapa

2-3 ciuperci Champignon tăiate felii…

risotto cu ciuperci ciuperci

aaa…şi înainte de toate, fă o supă de legume (dacă nu ai deja una gata făcută). Cum? Foarte simplu: pune la fiert cu vreo juma de oră înainte 2 morcovi, 2 păstârnaci, un sfert de ţelină, o ceapă, nişte ierburi dacă ai, sare şi nişte boabe de piper în vreo 2 litri de apă. Le laşi până sunt fierte şi gata. Dacă faci mai multă supă, poţi să o bagi la frigider sau în congelator, îţi va fi de folos la alte preparate.

risotto cu ciuperci supa de legume

mai departe, am pus ceapa la călit în 2 linguri de ulei

risotto cu ciuperci ceapa

după vreo 2 minute, am adăugat ciupercile, sare, puţin piper şi le-am lăsat până s-au înmuiat

risotto cu ciuperci ceapa ciuperci

am turnat peste orezul (cât pt. 2 porţii) şi l-am lăsat să se călească un minut amestecând incontinuu (ăsta e momentul când trebuie adăugat paharul de vin)

risotto cu ciuperci orez

am turnat cu polonicul din supa de legume puţin câte puţin şi am amestecat în permanenţă până a fost fiert. Trebuie fiert „al dente”, adică nici prea mult nici prea puţin.

risotto cu ciuperci supa legume

am stins focul şi am adăugat puţin unt

risotto cu ciuperci unt

şi o mână de parmezan răzuit, ambele dându-i o aromă incredibilă şi am amestecat.

risotto cu ciuperci parmezan

Am sfărmat câteva felii de pâine uscată

risotto cu ciuperci pesmet pangrattato

într-o tigaie, am pus la încins 2 linguri de ulei şi-am adăugat 2 căţei de usturoi întregi şi nişte fire de rozmarin (puteţi folosi şi alte ierburi) ca să-mi aromatizeze uleiul

risotto cu ciuperci rozmarin

risotto cu ciuperci rozmarin usturoi

am adăugat pesmetul (cam o mână) şi l-am lăsat până s-a rumenit după care l-am scos pe nişte şerveţele de bucătărie ca să absoarbă excesul de ulei

risotto cu ciuperci pesmet prajit

risotto cu ciuperci pesmet

am pus în farfurie risotto-ul şi am presărat deasupra pesmetul prăjit

risotto cu ciuperci si  pangrattato

Buon Appetito! Să trăiţi!

 

One Response to “

Risotto cu ciuperci şi pangrattato

  1. cedrik

    o sa incerc zilele astea.. vedem ce iese …

Leave a Reply



Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License