Sunt ce mananc

Cartofi ţărăneşti

June 20th, 2011

E o reţetă pe care o fac foarte des la restaurant, de cele mai multe ori ca şi garnitură la o ceafă, la un cotlet umplut, dar merge al naibii de bine şi „solo”, alături de-o salată de varză. Lăsând deoparte reţeta de la restaurant, vreau să v-o împărtăşesc pe cea clasică, pe care o ştiu de la bunica mea de când eram puştan şi care e cu adevărat „ţărănească”.

Totul porneşte de la ingrediente. Boia de casă, specifică prin parfumul ei rustic, untură de porc făcută la cazan pe lemne, ceapa aceea dulceagă, incomparabilă din grădină…, cele din comerţ fiind departe de acestea. Rapid şi simplu:

pui cartofii la fiert ca pentru natur, tăiaţi cubuleţe, în apă cu sare şi îi laşi până se patrund, dar nu complet să nu se zdrobească

toci ceapa în bucăţi mai mari puţin

intr-o tigaie, topeşti o lingură de untură, adaugi ceapa şi puţină sare. Toarnă peste puţină apă

când ceapa s-a înmuiat adaugă boiaua

după ce ai strecurat cartofii, toarnă-i în tigaie, potriveşte-i de sare şi amestecă

îi mai laşi un minut-două şi gata

dacă presari deasupra şi puţin cimbru uscat e un mega bonus (chiar dacă nu am văzut să se folosească la reţeta asta)

În zilele de post, se prepară cu ulei.

S-aveţi poftă!

Leave a Reply



Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Creative Commons License